Események betöltése

« Összes esemény

  • Ez az esemény elmúlt.

Lacus kincsei

2023. július 4. - 17:00 - 18:00

kézművesség

Biró László, a Sárvári Népi Díszítőművészeti Szakkör és a Kézműves Kör vezetőjének kiállítására várjuk az érdeklődőket, amelyet Szabó Zoltán alpolgármester ajánl a látogatók figyelmébe.

Biró László, mindenki Lacusa a kézművességet, a kézimunkázás szeretetét nagymamáitól és édesanyjától örökölte, tanulta. Anyai nagymamájától a hímzést, apai nagymamájától a horgolást, Édesanyjától pedig a kötés fortélyait leste el.

1993-ban csatlakozott a Varga Mária népi iparművész által vezetett Sárvári Népi Díszítőművészeti Szakkör tagjaihoz, ahol nagyon sokat tanult a népi hímzésről.

Aztán megismerkedett a vert csipkével, amelynek alaptechnikáját Balogh Lajosnétól sajátította el. Majd meglátta a hajócsipkét, ami nagyon megtetszett neki és teljesen autodidakta módon megtanulta ezt a technikát is, akárcsak később a gyöngyfűzést.

Eleinte a modern ékszerek készítésével foglalatoskodott, amikor rátalált Pálné Osvald Éva gyöngyfűző népi iparművész táborára, ahol a népi ékszerek készítésével ismerkedett meg. A tábor és a sárközi ékszerek szépsége miatt most már inkább a népi vonalat viszi a gyöngyfűzésbe.

Többek kérésére 2016 októberétől elindította a Kézműves Kör foglalkozásait, ahol gyöngyfűzést és hajócsipke készítést sajátíthatnak el az érdeklődők. Emellett továbbra is tagja maradt a Népi Díszítőművészeti Szakkörnek, amelynek vezetését 2020-ban – a tagok javaslatára – Varga Marika Biró Lászlónak adta át.

Lacus az eltelt évtizedek alatt számos gyönyörű csipkét, hímzett terítőt, függönyt és gyöngyékszert készített, amelyekből a szívének legkedvesebbeket most e kiállítás keretében mutatja be a közönségnek.

A kiállítást Szabó Zoltán alpolgármester nyitja meg, a megnyitót Varga Diána a Népművészet Ifjú Mestere népdalcsokra színesíti.

A tárlat augusztus 25-ig tekinthető meg a könyvtár nyitvatartási idejében.

Mindenkit szeretettel várnak!

Részletek

Dátum
2023. július 4.
Időpont
17:00 - 18:00
Esemény kategória:
Esemény címkék:
,

Szervező

Nádasdy Kulturális Központ
Szervező honlapja

Helyszín

Városi Könyvtár, Sárvár
Várkerület 1.
Sárvár,9600
+ Google Térkép

Vélemény, hozzászólás?