Események betöltése

« Összes esemény

  • Ez az esemény elmúlt.

Mesélő házak – könyvbemutató

2023. április 25. - 17:00 - 18:00

Feiszt György: Mesélő házak - könyvbemutató

Vas megyéről, köztük Sárvárról szóló elfeledett történetek kerülnek napvilágra egy izgalmas könyv lapjairól a középkortól szinte napjainkig. Házak, melyek mellett minden nap elmegyünk, most mesélni kezdenek.

Vas megye története számos ponton kapcsolódik az ország történelméhez, művelődéstörténetéhez, kultúrájához. Egyszóval múltjához és ezzel természetesen jelenéhez is. Feiszt György a Vas Népe kezdeményezése nyomán arra vállalkozott, hogy nemcsak az ismert kapcsolódási pontokat mutatja be, hanem a múlt homályába átforduló, kevésbé ismert vagy éppen ismeretlen szálakat is újra napfényre hozza.

A szerző a megye 216 települést végig járva évek kitartó munkájával tárta fel a titkokat, melyhez leváltárosként biztos kézzel forgatta a dokumentumokat, nézte át az emlékek sorát. A megyei napilap pedig nemcsak kezdeményezte a nagy tervet, hanem teret is adott a cikksorozatnak.

A Szülőföld Kiadó gondozásában megjelent, szemet gyönyörködtető kötet lapjairól oldalról oldalra tárul fel a múlt, településeink épületeinek sorsán keresztül.

Sárvárról megismerhetjük Gottesmann Alfréd műtermének helyet adó házat, a cukorgyári kastélyt és olvashatunk egy 56-os nemzetőr haláláról. A kötet más lapjain kémek, banditák, párbajhősök kalandjai bontakoznak ki, de többek közt megismerhetjük Petőfi egy nyarát, illetve egy bohém dalnok fellépését.

A könyvet saját szempontjain keresztül bemutatja Takács Zoltán Bálint, történész, a múzeum igazgatója. A könyvbemutatón a szerző, Feiszt György több izgalmas történetet oszt meg közönségével, mesél a kötet születésének a körülményeiről, a kutatás izgalmairól.

A vendégeket köszönti: Majthényi László, a Vas Vármegyei Közgyűlés elnöke és Kondora István, Sárvár polgármestere.

Házigazda: Farkas Csaba, a Szülőföld Könyvkiadó vezetője.

A könyv kedvezményes áron a bemutatón megvásárolható. A belépés díjtalan.

Részletek

Dátum
2023. április 25.
Időpont
17:00 - 18:00
Esemény kategória:
Esemény címkék:
, ,

Helyszín

Nádasdy Múzeum
Várkerület 1.
Sárvár,9600
+ Google Térkép